مروری بر جمع‌آوری منابع اطلاعاتی مرتبط با موضوع تروریسم و خشونت برای تأمین نیازمندی‌های سازمان امنیت داخلی آمریکا[1]

مقدمه

نویسندگان این کتاب؛ «جو ایرمن»[2]، «ریچارد اچ. دونو»[3]، «ناتان چندلر»[4] و «تاکر ریس»[5] هستند. «جو ایرمن» نویسنده اول این کتاب، دارای مدرک دکتری علوم سیاسی از دانشگاه دولتی فلوریدا، کارشناسی‌ارشد علوم‌سیاسی از دانشگاه میامی و کارشناسی علوم‌سیاسی از کالج «ماسکینگام»[6] است. او به‌طور متمرکز با موسسه‌ی «رند»[7] همکاری می‌کند و کارشناس‌ارشد سیاسی در دفتر موسسه‌ی «رند» در واشنگتن است. «جو ایرمن» پژوهشگر حوزه‌ی مباحث علوم‌ اجتماعی-کاربردی، ارزیابی و ادغام فناوری، تحقیقات مرتبط با هواپیماهای بدون سرنشین، مقابله با افراط‌گرایی، مطالعات مرتبط با موضوع انتخابات، طراحی ارزیابی میدانی و تحقیقات آماری و پیمایشی است.

«جو ایرمن» قبل از پیوستن به RAND با یک پیمانکار بزرگ تحقیقاتی فدرال در ارتباط با توسعه تجارت همکاری می‌کرد. او پژوهشگر ارشد و مشاور در ۲۸ نشریه بوده است. در حال حاضر «ایرمن» علاوه بر همکاری با موسسه‌ی «رند» به‌عنوان استاد مشاور دانشجویان دکتری و محقق در آزمایشگاه هوشمند کالج «یو – سی – ال – دی»[8] فعالیت می‌کند. موسسه‌ی «رند» بر اساس ادعاهای مدیران و سابقه‌ی آن، جز مؤسسات بی‌طرف نسبت به دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات است. این مؤسسه در سال ۱۹۴۸ بلافاصله پس از جنگ جهانی دوم به‌منظور تحقیق و پژوهش در حوزه‌ی تصمیم‌سازی از شرکت هواپیمایی داگلاس سانتا مونیکا در کالیفرنیا جدا شد و به یک سازمان مستقل و غیرانتفاعی تبدیل شد. این نهاد با هدف پیشبرد و ترویج اهداف علمی – آموزشی برای رفاه و امنیت عمومی آمریکا بنانهاده شده است.[9]

بررسی و تحقیق منابع اطلاعاتی غیرطبقه‌بندی شده برای محققان و پژوهشگران حوز‌ه‌های مختلف اهمیت بالایی دارد. این منابع عموماً به‌طور گسترده در حال به‌روزرسانی هستند. ازاین‌رو شناسایی مجموعه‌ای از پایگاه‌های اطلاعاتی غیرطبقه‌بندی، مقایسه آن‌ها با نیازهای سازمان امنیت داخلی آمریکا و برجسته‌سازی خلع‌ها، هدف عمده این پژوهش بوده است. در این پژوهش، توصیه‌هایی برای بهبود روش بررسی منابع اطلاعاتی و توسعه‌ی آن‌ها برای پشتیبانی از اهداف سازمان امنیت داخلی آمریکا و همچنین رفع ناهماهنگی بین الزامات اطلاعاتی موردنیاز در چارچوب استراتژیک سازمان امنیت و منابع اطلاعاتی آشکار در مورد تروریسم و خشونت هدفمند ارائه ‌شده است.

این پژوهش تلاش دارد نیاز سازمان امنیت داخلی آمریکا برای ایجاد یک خط‌مشی علمی و راهبردی در استفاده از منابع آشکار را برطرف کند. نویسنده‌ی اول این اثر «جو ایرمن» تلاش کرد با استفاده از تجربه‌ و علم خود درزمینه‌ی جمع‌آوری و بهینه‌سازی منابع آشکار، اطلاعات مرتبط با موضوعات موردنظر را در چهارچوبی کاملاً مؤثر و کاربردی پردازش کند. در پروژه‌های قبلی این محقق، همین روش و راهبرد برای بررسی منابع اطلاعاتی استفاده شده است.

در ابتدا برای تطبیق منابع اطلاعاتی آشکار با نیازهای سازمان امنیت، پژوهشگر مدعی بود منابع آزاد و آشکار ظرفیت بسیار بالایی برای تأمین نیازهای سازمان امنیت دارند. او برای اثبات ادعای خود آدرس پایگاه‌های اطلاعاتی و تحقیقاتی مرتبط با مراکز دانشگاهی و مؤسسات خصوصی درباره‌ی موضوعات موردنظر را در جدول‌های متعدد، ارائه کرد. او مدعی شد این مراکز تحقیقاتی درباره‌ی موضوعات مرتبط با مبحث «تروریسم» و «خشونت»، سابقه‌ی پژوهشی مؤثری داشتند.

زمینه‌ها

در سپتامبر ۲۰۱۹، سازمان امنیت داخلی آمریکا برنامه‌ی راهبردی را برای مقابله با تروریسم و خشونت در داخل خاک آمریکا ارائه کرد. بخش عمده‌ی این برنامه براساس مدیریت منابع علمی و پایگاه‌های خبری مرتبط با منابع غیر طبقه‌بندی‌شده بود. این برنامه‌ی راهبردی به‌طورکلی چهار هدف عمده را دنبال می‌کرد؛ آشنایی و درک بهتر منابع متنوع اطلاعاتی، آشنایی با اهداف تروریستی و ممانعت از ورود و انتقال این اهداف به آمریکا، کنترل بیشتر بر اعمال خشن در جامعه‌ی آمریکا و توسعه‌ی زیرساخت‌های حفاظتی و تقویت آمادگی داخلی در مقابل تروریسم.

برای تأمین اهداف مشخص‌شده در برنامه‌ی سازمان امنیت در ابتدا سه‌ چالش عمده در مسیر پژوهش مطرح شد. تعاریف و محدوده‌ی مشخص از تروریسم و خشونت در خاک آمریکا چالش اولی بود که در این پژوهش به‌آن توجه شد. این تعاریف عموماً براساس تجربیات و مخاطرات گذشته، ارائه شدند. چالش بعدی، جستجوی گسترده در بین پایگاه‌های اطلاعاتی بود که عموماً به منابع اطلاعاتی دانشگاهی و مؤسسات تحقیقاتی و حقوق‌بشری، مرتبط بودند. در میان انبوهی از اطلاعات، بررسی و بهینه‌سازی آن‌ها، مهم‌ترین بخش چالش دوم بودند. در آخر، تطبیق و همگام‌سازی اطلاعات بهینه‌شده با نیازهای سازمان امنیت، آخرین چالش پژوهش بود.

نقد و بررسی

در این پژوهش تلاش شد دو هدف اصلی؛ جمع‌آوری منابع و پایگاه‌های اطلاعاتی و هم‌چنین تطبیق آن‌ها با نیازمندی‌های سازمان امنیت در مرکز توجه قرار گیرد؛ اما در مسیر پژوهش نکات و مواردی ازنظر پژوهشگر پنهان ماند که به‌نوبه‌ی خود در کیفیت نتیجه‌گیری و تأمین نیاز‌های سازمان امنیت مؤثر بوده است. بخشی از این انتقادها در ادامه بیان شده است:

  • حذف و نادیده گرفتن برخی از پایگاه‌های اطلاعاتی مهم و مرتبط با نیاز‌های سازمان امنیت در زمان جمع‌آوری یکی از مهم‌ترین نقاط ضعف این پژوهش بود. استفاده از گروه‌های متعدد و مجرب از طرف سازمان امنیت برای رفع این نقصان مؤثر خواهد بود.
  • اطلاعات جمع‌آوری‌شده بر اساس داده‌های مکتوب و گزارش موجود در پایگاه‌های اطلاعاتی است. استفاده از مصاحبه‌ با کارشناسان و تعامل دوسویه می‌تواند کیفیت جمع‌آوری را بالا ببرد
  • توجه به تحولات جامعه‌ی آمریکا و نیاز‌های بروز شده‌ی سازمان امنیت و بی‌توجهی به آینده‌نگری در جمع‌آوری منابع اطلاعاتی پویا، یکی دیگر از نقاط ضعف این پژوهش بود.

یافته‌های پژوهش و پیشنهاد برای آینده

  • سازمان امنیت داخلی آمریکا برای سیاست‌گذاری درباره‌ی تروریسم و خشونت در جامعه‌ی آمریکا نیازمند طیف وسیعی از منابع اطلاعاتی است. این منابع می‌تواند شامل، افراد (سوژه‌ها)، انگیزه‌ها، تاکتیک‌ها، تکنیک‌ها و رویکرد‌ها باشد.
  • منابع زیادی برای پشتیبانی از نیازهای سازمان امنیت داخلی آمریکا وجود دارد. بااین‌حال، در برخی از حوزه‌ها، مانند تهدیدهای سایبری و فناوری‌های نوظهور، منابع معتبر و کافی وجود ندارد.
  • اگرچه کیفیت پایگاه‌های اطلاعاتی برجسته عموماً بالا است، استانداردهای تضمین کیفیت در جمع‌آوری و روش بررسی نامطمئن بوده است.
  • ضعف جدی در منابع مرتبط با تهدیدات تروریسم و خشونت در حوزه‌ی سایبری وجود دارد و سازمان امنیت باید پایگاه‌هایی اطلاعاتی در حوزه‌ی سایبری، تأسیس کند.

DHSراهنمای مطالعه

این پژوهش‌نامه در چهارفصل روند تحقیقات بررسی پایگاه‌های اطلاعاتی مرتبط با موضوع تروریسم و خشونت در جامعه‌ی آمریکا را توضیح داده است. در فصل اول شرحی از نیازمندی‌های سازمان امنیت درباره مبحث تروریسم و خشونت در جامعه‌ی آمریکا ارائه‌شده است. در این فصل تشریح اهداف، شرایط و ساختار پژوهش در اولویت بوده است. (صفحات ۱- ۳)

در فصل دوم بررسی نیازمندی‌های سازمان امنیت و اهداف مرتبط با مقوله‌ی تروریسم بررسی شد. بررسی خلع‌های قانونی در ارتباط با موضوع تروریسم، تقسیم‌بندی انواع اهداف تروریستی، تجربیات و ترسیم راهکاری مدون برای راه‌حلی سیستمی در راستای نیازمندی‌های سازمان امنیت داخلی آمریکا از اولویت‌ها بودند. جدول‌های این فصل حاوی اطلاعات فهرست شده‌ای از رویکرد سازمان درباره‌ی تروریسم و خشونت بودند. (صفحات ۴- ۲۳)

فصل سوم راه‌کاری چهار مرحله‌ای برای بررسی و تشخیص اطلاعات بهینه را معرفی می‌کند. اطلاعات بهینه‌شده به‌طورکلی به چهار حوزه‌ی دانشگاهی (مقالات، پژوهش‌ها)، مؤسسات خصوصی (سازمان‌های غیرانتفاعی و اتاق فکر‌ها) و سازمان‌های دولتی مرتبط هستند. جدول (۳-۳) در این فصل منابع اطلاعاتی ارزشمندی از آمار جرائم مرتبط با تروریسم و خشونت در آمریکا ارائه می‌دهد.(صفحات ۲۵ -۳۳)

فصل چهارم نتیجه‌گیری و بررسی نقایص مرتبط با پژوهش را توضیح می‌دهد. در این فصل چهار فرصت برای عملکرد آینده‌ی سازمان امنیت درباره‌ی ارتقای پایگاه‌های اطلاعاتی معرفی می‌شود. همگام‌سازی نیازمندی‌های سازمان امنیت و پایگاه‌های اطلاعاتی آشکار و سیستمی‌شدن آن، یکی از راه‌کار‌های ارائه‌شده در نتیجه‌گیری است. (صفحات ۳۵ -۴۱)

در این پژوهش روند تحقیقاتی و توصیف شرایط در مرکز توجه پژوهشگر بود؛ اما تنها اطلاعات مفید و راهبردی در این پژوهش جدول‌هایی است که منابع باارزش اطلاعاتی در حوزه‌ی تروریسم، خشونت و افراط‌گرایی در جامعه‌ی آمریکا را معرفی کرده است. این منابع عموماً به مؤسسات تحقیقاتی خصوصی، دولتی و دانشگاهی مرتبط هستند. اخبار مرتبط با تروریسم و خشونت در جامعه‌ی آمریکا به‌صورت برخط یکی دیگر از بخش‌های ارزشمند این جدول‌ها است. (جدول A -1، صفحات ۴۳ -۴۹)

دومین بخش ارزشمند این پژوهش ارائه‌ی فهرستی از مراکز اطلاعاتی بر اساس حوزه‌های مختلف و مرتبط با تروریسم و خشونت در جامعه‌ی آمریکا بوده است. (جدول B -1، صفحات ۵۱ – ۵۳)


[1] https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA1203-1.html
[2] JOE EYERMAN
[3] RICHARD H. DONOHUE
[4] NATHAN CHANDLER
[5] TUCKER REESE
[6] Muskingum college
[7] https://www.rand.org/about/people/e/eyerman_joe.html
[8] https://www.ucd.ie/smartlab/
[9] https://www.rand.org/about/history/a-brief-history-of-rand.html

جدیدترین ها

جنگ روسیه – اوکراین و نتایج آن بر جنگ...

مقدمه بیش از یک سال است که از جنگ روسیه و اوکراین میگذرد ، عواقب...

 ایدئولوژی تضاد ایالات‌متحده در عرصه نظام بین‌الملل

در عرصه سیاست خارجی، تحلیل سیستمی زیر را از سیاست خارجی کشورها ارائه می‏دهم و...

احیای داعش و بحران‌سازی، تلاش مشترک آمریکا و رژیم...

امیر نظامی مقدم؛ دبیر اندیشکده راهبردی مقاومت دانشگاه امام صادق علیه السلام چکیده مجموعه ملاحظات استراتژیکی...

ایران و قفقاز؛ خاک_شیشه_استخوان

پدیدار شناسی سیاست خارجی ایران در منطقه قفقاز از نگاه نظریه رئالیسم تحولاتی که در...

بررسی جایگاه هویت ملی در راهبرد دفاع ‎همه ‎جانبه...

1. امنيت هستي‌شناختي نظريه امنيت هستي‌شناختي در روابط بين‌الملل برگرفته از نظريه وجود انساني آنتوني...

اتحاد در قاره سیاه

بررسی فرصت‌های همکاری جمهوری اسلامی و فدراسیون روسیه در قاره آفریقا ایران و آفریقا داستانی...

نگاشت های محبوب

نظرات

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

پانزده − 1 =