6 ژانویه؛ سند تمامیت‌خواهی رسانه در امریکا

چکیده

محاصره و تحریم اقتصادی و تحریک مردم با استفاده از شبکه های اجتماعی نمونه‌هایی از ابزارهای خبیثانه دولت آمریکا برای برانگیختن فتنه‌های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی در کشورهایی است که علیه سلطه‌جویی آن مقاومت کرده‌اند. همان طور که می‌دانیم مقامات آمریکایی که جلوگیری از ترویج خشونت بیشتر را بهانه سرکوب تظاهرات 6 ژانویه 2021 از طریق بستن حساب‌های افراد در شبکه‌های اجتماعی قرار دادند، دولت های دیگر را به خاطر برخورد با آشوب طلبان و بستن شبکه‌های اجتماعی و لو برای مدت اندک سرزنش می کردند. آمریکا و دولتمردان آن به‌طور سنتی به کشورهای دیگر درس دموکراسی و حقوق بشر می‌دهند اما زمانی که رئیس جمهور رسمی آمریکا درباره بحث فساد و تقلب در انتخابات صحبت می‌کند، سخنرانی او را قطع می‌کنند و حساب مقامات را به‌دلیل طرح گمانه تقلب، در شبکه‌های اجتماعی می‌بندند. سانسور رسانه‌ای رخ داده دلالت بر عدم پایبندی به شعار بی‌طرفی رسانه‌ای، حق آزادی بیان و احترام به حقوق اقلیت‌های سیاسی در دموکراسی لیبرال است.

مقدمه

همه ما از ابزارهای خبیثانه دولت آمریکا برای برانگیختن فتنه های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی در کشورهایی که در مقابل قلدری و سلطه جویی آمریکا قد علم کرده اند خبر داریم؛ سیاست هایی چون محاصره و تحریم اقتصادی و تحریک مردم با استفاده از شبکه های اجتماعی نمونه هایی از همان ابزارهای خبیثانه این کشور هستند که در کشورهایی چون ونزوئلا و ایران به کار گرفته شدند و از دولت این کشورها خواستند که به خواست ملت های خود احترام گذاشته و به آنها حق تظاهرات بدهند!

دولت آمریکا به چشم خود می بیند که مزدورانش و عناصر فریب خورده در داخل این کشورها چه جنایاتی را مرتکب شده و چگونه به اموال و دارایی های عمومی و خصوصی خسارت وارد می کنند؛ اما از نظر دولتمردان این کشور، این رفتارها و جنایات هیچ ایرادی ندارد. بلکه برعکس – از دید این کشور – این دولت ها هستند که “تظاهرات مسالمت آمیز مردم” و “آزادی بیان” را سرکوب می کنند و جلوی فعالیت شبکه های اجتماعی را می‌گیرند.

دیکتاتوری مجازی آمریکا

امروزه نوک پیکان این دموکراسی دروغین، به سمت این کشور برگشته است و مقامات این کشور هر نوع ابزار سرکوبی را که می توان تصور کرد علیه معترضان داخلی به کار می‌گیرد و ظرف چند ساعت شماری از آنها را کشته یا مجروح یا دستگیر می‌کند.

در جریان تسخیر کنگره در 6 ژانویه سال گذشته، امریکایی‌ها از این هم فراتر رفته و از طریق فیلم و عکس به تعقیب شرکت کنندگان در تظاهرات پرداخته و عده زیادی را از ادارات اخراج نمودند. حتی صفحه توییتر ترامپ و هواداران او از جمله مایکل فلین، نخستین مشاور امنیت ملی ترامپ را به بهانه اینکه باعث تحریک به خشونت می شوند، بستند. دیگر شبکه های اجتماعی مثل فیسوک و یوتیوب هم همین کار را انجام دادند.

همان طور که می دانیم مقامات آمریکایی که جلوگیری از ترویج خشونت بیشتر را بهانه سرکوب تظاهرات و قطع ارتباط رهبران معترضان با هوادارانشان از طریق بستن حساب های آنها در شبکه های اجتماعی قرار دادند، دولت های دیگر را به بهانه سرکوب تظاهرات مردم و احترام به آزادی بیان و به خاطر برخورد با آشوب طلبان و بستن شبکه های اجتماعی – برای جلوگیری از نفوذ مزدوران آمریکایی بر مردم ساده لوح و زودباور – و لو برای مدت اندک سرزنش می کردند. بر این اساس واضح است که حکومت آمریکا به حق تظاهرات مردم احترام نگذاشته و از برخورد افراطی و خشونت بار علیه معترضان و کشتار وحشیانه آنها و سرکوب آزادی بیان استقبال می کند و در این راه حتی به سراغ قطع شبکه های اجتماعی نیز رفته است.

حمله به کنگره طی فراخوان های توییتری!

پس از پایان رای‌گیری انتخابات سال 2020، رئیس جمهور وقت، دونالد ترامپ بارها ادعاهای تقلب در انتخابات را تکرار کرد. ادعاهایی که بطور مرتب توسط دادگاه‌های ایالتی و فدرال، قوه مقننه ایالتی و مقامات منصوب و منتخب مردود اعلام شده بود. او با اطمینان معترضین را به واشنگتن دعوت کرد تا تلاش کنند نتیجه انتخابات را برگردانند.

ترامپ در توییتر آنها را برای یک تظاهرات همه گیر ترغیب و تشویق کرده بود. کسانی که به دعوت ترامپ پاسخ دادند در واقع کاری کردند که اسامه بن لادن نتوانست در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ آن را انجام دهد، یعنی حمله موفقیت آمیز به ساختمان معروف و ”مقدس” دمکراسی آمریکا. عملی که در جهان مخابره شده و وجهه آمریکا را مخدوش کرد و اعتماد به رهبری و نهادهای آمریکا را تضعیف نمود.

رفتار دوگانه آمریکا در دموکراسی مجازی

آمریکا و دولتمردان آن به‌طور سنتی به کشورهای دیگر درس دموکراسی و حقوق بشر می‌دهند، به‌عنوان مثال اگر بحث انتخابات سال 1388 در ایران باشد، آنها گمانه تقلب در انتخابات ایران را مطرح می‌کنند و به‌لحاظ رسانه‌ای تمام‌قد پشت شورش و اغتشاشات می‌ایستند، حتی شرکت‌هایی مانند توییتر را مجبور می‌کنند که بروزرسانی سیستم‌های خود را به‌دلیل حمایت از اغتشاشات در ایران به تعویق بیندازند اما زمانی که رئیس جمهور رسمی آمریکا درباره بحث فساد و تقلب در انتخابات صحبت می‌کند، سخنرانی او را قطع می‌کنند، و حساب مقامات آمریکایی را به‌دلیل طرح گمانه تقلب، در شبکه‌های اجتماعی می‌بندند. دخالت واشنگتن در انتخابات و روندهای سیاست داخلی کشورهای دیگر در جهان، می‌تواند شامل لیست بلندبالایی شود. این دخالت در مقاطع بسیاری از سطح سیاسی به لایه نظامی نیز کشیده است، اما وقتی نوبت به خود آمریکا می‌رسد، نخبگان سیاسی در این کشور به‌بهانه چند اکانت در شبکه‌های اجتماعی، پایتخت‌های دیگر را به دخالت در امور داخلی خود متهم می‌کنند و برای آنها خط‌ونشان می‌کشند. غرب و آمریکا، به‌مدد رسانه‌های قدرتمند خود سعی می‌کنند با دیگرهراسی، کشورهای غیرهمراه را به نماد تمامیت‌خواهی تبدیل کنند؛ هرچند متحدان غیردموکراتیک خود را در پستوی فساد و دیکتاتوری پنهان می‌کنند.

خدمت رسانی شبکه های اجتماعی تا زمان منفعت رسانی به دولت آمریکا!

طی جریانات حمله به کنگره، شبکه اجتماعی توییتر اعلام کرد که به دنبال حمله گروهی به کنگره آمریکا در واشنگتن، بیش از هفتاد هزار حساب کاربری هواداران تئوری توطئه کیواِنان[i] را مسدود کرده است. توییتر همچنین از مسدود کردن کامل و دایمی حساب دونالد ترامپ خبر داد و علت این تصمیم را پیشگیری از تشویق و ترغیب به خشونت بیشتر عنوان کرد.

فیسبوک هم محدودیت‌هایی ایجاد کرد و از جمله اعلام کرد که دست‌کم تا پایان مراسم تحلیف و انتقال قدرت به جو بایدن، حساب کاربری آقای ترامپ در فیسبوک و اینستاگرام را تعلیق کرده است. فیسبوک در اقدامی دیگر هر پیامی که در آن از عبارت “دزدی را بس کنید” (Stop the Steal) استفاده شده، مسدود کرده است. این هشتگی بوده که طرفداران ترامپ با اشاره به ادعایشان درباره تقلب در انتخابات مطرح می کردند.

پارلر، شبکه اجتماعی پرطرفدار میان هواداران دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، هم با توقف ارائه خدمات از سوی شرکت آمازون از کار افتاد. گوگل و اپل هم اپلیکیشن پارلر را از دسترس کاربران خود خارج کرده بودند. مسئولان پارلر، در حالی که در جستجوی یک میزبان جدید بودند، از شرکت آمازون شکایت کردند.

واکنش شبکه های اجتماعی در محدود کردن طرفداران دونالد ترامپ با مخالفت بسیاری از مدافعان آزادی بیان روبه‌رو شد که معتقدند این روش “سرکوب آزادی بیان” است و بر نگرانی گروهی درباره قدرت شبکه‌های اجتماعی در کنترل افکار عمومی افزوده است. سیاستمدارانی از جمله آنگلا مرکل، صدراعظم وقت در آلمان هم به این تصمیم توییتر اعتراض کرد و محدود کردن آزادی بیان بر اساس تصمیم مدیران یک شرکت شبکه‌های اجتماعی را “مشکل‌ساز” توصیف کرد.

جمع بندی

علمکرد پلتفرم‌های اجتماعی پس از انتخابات ریاست جمهوری 2020 امریکا به خوبی چهره‌ی خبیثانه و مزوّرانه سردمداران ثروت، قدرت و رسانه را در ایالات متحده عریان ساخت. اقدامات رادیکال از یک جناح و انجام سانسور خبری و تحریف واقعیت توسط جناح مقابل حاکی از تعارضات درونی سیستم سیاسی-اجتماعی امریکا بود.

امریکایی‌ها از یک طرف خود را مدعی لیبرالیسم سیاسی و رهبر بلوک کشورهای دموکرات می‌داند اما برخلاف مبانی این اندیشه فکری اقدامات تند و رادیکال جمهوری‌خواهان و تخلفات انتخاباتی (هر چند نه وسیع و کلان) گواهی بر میل به قانون‌گریزی و عدم پایبندی به تساهل سیاسی است.

از سوی دیگر سانسور رسانه‌ای نیز دلالت بر عدم پایبندی به شعار بی‌طرفی رسانه‌ای، حق آزادی بیان و احترام به حقوق اقلیت‌های سیاسی در دموکراسی لیبرال است.


--- دموکراسی به سبک آمریکا! (2021). Retrieved December 26, 2021, from Alalam.ir website: https://fa.alalam.ir/news/5379251/%D8%
--- خبرگزاری تسنیم | Tasnim. (2021, January 7). خبرنگار بلومبرگ: فیسبوک تصاویر و فیلم‌های اعتراضات آمریکا را حذف می‌کند+عکس.
--- https://www.facebook.com/bbcnews. (2021, January 12). حمله به کنگره آمریکا؛ توییتر ۷۰ هزار حساب کیواِنان را مسدود کرد - BBC News فارسی. Retrieved December 26, 2021, from BBC News فارسی website: https://morokbarok.ru/persian/world-55630870
--- خبرگزاری تسنیم | Tasnim. (2020, November 7). واقعیت دموکراسی آمریکایی؛ کره‌شمالی+۱. Retrieved December 26, 2021, from خبرگزاری تسنیم | Tasnim website: https://www.tasnimnews.com/fa/news/1399/08/17/2384749/%D9%88%D8%A7%D9
--- رامین حسین آبادیان. (2021, December). تلاش آمریکا برای رهبری دموکراسی در جهان علیرغم بی کفایتی. Retrieved December 26, 2021, from خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency
--- اقتصاد آنلاین. (2021, June 22). زوال دموکراسی آمریکا. Retrieved December 26, 2021, from اقتصاد آنلاین website: https://www.eghtesadonline.com/%D8%A8%D
--- News, I. (2021, January 12). حمله به کنگره، مرگ دموکراسی در ایالات متحده آمریکا. Retrieved December 26, 2021, from ایسنا
--- خبرگزاری باشگاه خبرنگاران | آخرین اخبار ایران و جهان | YJC. (2021, December 20). آمریکا در آستانه جنگ داخلی قرار دارد.
--- News, I. (2021, November 22). آمریکا در فهرست دموکراسی‌های رو به زوال. Retrieved December 26, 2021, from ایرنا

[i] Q Anons

جدیدترین ها

جنگ روسیه – اوکراین و نتایج آن بر جنگ...

مقدمه بیش از یک سال است که از جنگ روسیه و اوکراین میگذرد ، عواقب...

 ایدئولوژی تضاد ایالات‌متحده در عرصه نظام بین‌الملل

در عرصه سیاست خارجی، تحلیل سیستمی زیر را از سیاست خارجی کشورها ارائه می‏دهم و...

احیای داعش و بحران‌سازی، تلاش مشترک آمریکا و رژیم...

امیر نظامی مقدم؛ دبیر اندیشکده راهبردی مقاومت دانشگاه امام صادق علیه السلام چکیده مجموعه ملاحظات استراتژیکی...

ایران و قفقاز؛ خاک_شیشه_استخوان

پدیدار شناسی سیاست خارجی ایران در منطقه قفقاز از نگاه نظریه رئالیسم تحولاتی که در...

بررسی جایگاه هویت ملی در راهبرد دفاع ‎همه ‎جانبه...

1. امنيت هستي‌شناختي نظريه امنيت هستي‌شناختي در روابط بين‌الملل برگرفته از نظريه وجود انساني آنتوني...

اتحاد در قاره سیاه

بررسی فرصت‌های همکاری جمهوری اسلامی و فدراسیون روسیه در قاره آفریقا ایران و آفریقا داستانی...

نگاشت های محبوب

نظرات

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

5 × 3 =